Δηλώσεις ΦΠΑ: ΥποχÏεωτική Ï€ÏοσυμπλήÏωση εσόδων-εξόδων κατά την υποβολή από 1.1.2024
Από τα ΓÏαφεία ΤÏπου του ΥπουÏγείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Σε υποχÏεωτική Ï€ÏοσυμπλήÏωση εσόδων, εξόδων και αντίστοιχων φόÏων στους σχετικοÏÏ‚ κωδικοÏÏ‚ των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ Ï€ÏοχωÏά το ΥπουÏγείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειÏήσεων στην εκπλήÏωση των φοÏολογικών τους υποχÏεώσεων, αλλά και τη διασφάλιση εκπλήÏωσης των σχετικών υποχÏεώσεων. Η Ï€ÏοσυμπλήÏωση γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στο myDATA και τον λογιστικό χαÏακτηÏισμό τους από τις υπόχÏεες σε δήλωση επιχειÏήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1.1.2024 και εφεξής.
Η διαδικασία που θα ακολουθοÏν οι επιχειÏήσεις κατά την υποβολή δήλωσης ΦΠΑ καθοÏίζεται με Απόφαση του ΥφυπουÏÎ³Î¿Ï Î•Î¸Î½Î¹ÎºÎ®Ï‚ Οικονομίας και Οικονομικών, ΧάÏη ΘεοχάÏη μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑνεξάÏτητης ΑÏχής Δημοσίων Εσόδων, ΓιώÏγου Πιτσιλή.
Με την απόφαση αποσαφηνίζεται ότι η Ï€ÏοσυμπλήÏωση των πεδίων:
• είναι πλÎον δεσμευτική για τις επιχειÏήσεις κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ,
• γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόÏμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαÏακτηÏισμό τους από τις υπόχÏεες σε δήλωση επιχειÏήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1.1.2024 και εφεξής και αφοÏοÏν φοÏολογικÎÏ‚ πεÏιόδους από 1.1.2024 και Îπειτα,
• διασφαλίζει τον βασικό κανόνα ότι τα Îσοδα δεν μποÏεί να είναι λιγότεÏα και τα Îξοδα δεν μποÏεί να είναι πεÏισσότεÏα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόÏμα myDATA, με δυνατότητα απόκλισης από τον κανόνα εσόδων – εξόδων Îως Ï€Î¿ÏƒÎ¿ÏƒÏ„Î¿Ï Î±Ï€ÏŒÎºÎ»Î¹ÏƒÎ·Ï‚ 30% διακÏιτά για Îσοδα και Îξοδα. Το ποσοστό απόκλισης θα επανεξεταστεί στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του.
ΠεÏαιτÎÏω, με σκοπό την αντιμετώπιση αντικειμενικών δυσχεÏειών συσχÎτισης δεδομÎνων που μειώνουν τα Îσοδα ή αυξάνουν τα Îξοδα αντίστοιχα, Ï€ÏοβλÎπεται εναλλακτικός Ï„Ïόπος διαβίβασης των δεδομÎνων, για τα οποία υπάÏχει η αδυναμία αυτή, ώστε οι δηλώσεις ΦΠΑ να συμφωνοÏν με τα δεδομÎνα που Îχουν διαβιβαστεί στην πλατφόÏμα myDATA.
ΕιδικότεÏα, κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από τις επιχειÏήσεις, από 01.01.2024 και εφεξής, Ï€ÏοβλÎπονται τα εξής:
Έσοδα – ΕκÏοÎÏ‚ ΦΠΑ
• ΕπιτÏÎπεται η μεταφοÏά ποσών από κωδικό εκÏοών σε ÎτεÏο κωδικό εκÏοών με κατηγοÏία ΦΠΑ 0%.
• ΕπιτÏÎπεται η υποβολή πεÏισσότεÏων εσόδων από αυτά που Îχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
• Σε πεÏίπτωση αντικειμενικής δυσχÎÏειας διόÏθωσης εσόδων επιτÏÎπεται η χÏήση ÎµÎ½Î±Î»Î»Î±ÎºÏ„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï„Ïόπου Ï€ÏοσυμπλήÏωσης με ΤÏπο ΠαÏÎ±ÏƒÏ„Î±Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï 11.4 - Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής με Îνδειξη «Λογιστική ΕγγÏαφή» και διακÏιτή αναφοÏά στα σχόλια με την Îνδειξη «ΔυσχÎÏεια ΣυσχÎτισης».
Έξοδα – ΕισÏοÎÏ‚ ΦΠΑ
• ΕπιτÏÎπεται η μεταφοÏά ποσών από κωδικό εισÏοών σε ÎτεÏο κωδικό εισÏοών για όλες τις κατηγοÏίες εξόδων.
• ΕπιτÏÎπεται η υποβολή λιγότεÏων εξόδων από αυτά που Îχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
• Σε πεÏίπτωση αντικειμενικής δυσχÎÏειας διαβίβασης εξόδων επιτÏÎπεται η χÏήση ÎµÎ½Î±Î»Î»Î±ÎºÏ„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï„Ïόπου Ï€ÏοσυμπλήÏωσης με ΤÏπο ΠαÏÎ±ÏƒÏ„Î±Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï 14.30 - ΠαÏαστατικά Οντότητας ως ΑναγÏάφονται από την ίδια (Δυναμικό) και διακÏιτή αναφοÏά στα σχόλια με την Îνδειξη «ΔυσχÎÏεια ΣυσχÎτισης».
• ΕπιτÏÎπεται και παÏακολουθείται συστημικά η ετεÏοχÏονισμÎνη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φοÏολογική πεÏίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημεÏομηνία Îκδοσης των αντίστοιχων παÏαστατικών και εμφανίζεται στο myDATA, εντός όμως της χÏήσης που αφοÏοÏν.
ΠεÏαιτÎÏω, για την ευχεÏÎστεÏη κατανόηση της Ï€ÏοσυμπλήÏωσης της δήλωσης ΦΠΑ ανά φοÏολογική πεÏίοδο και τον εντοπισμό τυχόν ασυμφωνιών με τα δεδομÎνα που τηÏοÏν οι επιχειÏήσεις, από σήμεÏα η πλατφόÏμα myDATA παÏÎχει τη δυνατότητα άντλησης αÏχείων για κάθε φοÏολογική πεÏίοδο, όπου καταγÏάφονται, ανά διαβιβαζόμενο παÏαστατικό, οι αξίες που Ï€ÏοσυμπληÏώνονται για αυτό στους κωδικοÏÏ‚ εκÏοών και εισÏοών. Η νÎα υπηÏεσία της πλατφόÏμας myDATA ονομάζεται «Ανάλυση για Î ÏοσυμπλήÏωση ΦΠΑ»
www.taxheaven.gr 2024-02-06 19:33:21
Τελευταία Νέα
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:45
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:41
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:37
