Βεβαιώσεις αποδοχών του φοÏÎ¿Î»Î¿Î³Î¹ÎºÎ¿Ï Îτους 2019 - ΜÎχÏι τις 13 ΜαÏτίου η υποβολή
ΕΛΛΗÎΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑÎΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΠΕΣΟΔΩÎ
Αθήνα, 11 ΦεβÏουαÏίου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤÎλος από φÎτος η ετήσια Βεβαίωση Αποδοχών για τις επιχειÏήσεις
Σε Îνα ακόμα σημαντικό βήμα απλοποίησης των φοÏολογικών υποχÏεώσεων των επιχειÏήσεων και των εÏγαζομÎνων Ï€ÏοχωÏά η ΑνεξάÏτητη ΑÏχή Δημοσίων Εσόδων. Με την Α.1025/2020 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ΓιώÏγου Πιτσιλή, που αναμÎνεται να δημοσιευθεί στην ΕφημεÏίδα της ΚυβεÏνήσεως, Ï€ÏοβλÎπονται τα ακόλουθα:
Δεν αποστÎλλεται πλÎον ετήσιο ΑÏχείο Βεβαιώσεων Αποδοχών από τις επιχειÏήσεις του Î¹Î´Î¹Ï‰Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï„Î¿Î¼Îα, που είναι υπόχÏεες σε παÏακÏάτηση ΦόÏου Μισθωτών ΥπηÏεσιών (ΦΜΥ), καθώς, από το 2019, με την απόφαση Α.1099/2019, οι δηλώσεις ΦΜΥ είναι πλÎον αναλυτικÎÏ‚ ανά εÏγαζόμενο. Έτσι, μÎσω αυτών, είναι εφικτή η Ï€ÏοσυμπλήÏωση της δήλωσης φοÏολογίας εισοδήματος φοÏÎ¿Î»Î¿Î³Î¹ÎºÎ¿Ï Îτους 2019 (Ε1) των εÏγαζομÎνων.
ΥποχÏÎωση ηλεκτÏονικής αποστολής του ετήσιου ΑÏχείου Βεβαιώσεων
Αποδοχών Îχουν μόνον οι υπόχÏεοι σε παÏακÏάτηση ΦΜΥ, που:
- Είτε Ï…Ï€Îβαλαν την Ï€ÏοσωÏινή δήλωση ΦΜΥ με συγκεντÏωτικÎÏ‚ εγγÏαφÎÏ‚, κάνοντας χÏήση των κωδικών 95 και 96 της Α.1099/2019 (πληÏωμÎÏ‚ μισθών και συντάξεων από φοÏείς γενικής κυβÎÏνησης),
- Είτε απÎδωσαν τον παÏακÏατοÏμενο ΦΜΥ με άλλους Ï„Ïόπους, Ï€ÎÏαν των όσων οÏίζονται στην Α.1099/2019 (όπως συμβαίνει με την ειδική διαδικασία απόδοσης παÏακÏατοÏμενου ΦΜΥ από το Δημόσιο)
- Είτε κατÎβαλαν αποδοχÎÏ‚ σε αξιωματικοÏÏ‚ και κατώτεÏο πλήÏωμα εμποÏικών πλοίων.
Για τα εισοδήματα από επιχειÏηματική δÏαστηÏιότητα, καθώς και από μεÏίσματα – τόκους – δικαιώματα, για φÎτος Ï€ÏοβλÎπεται η ηλεκτÏονική υποβολή από όλους τους υπόχÏεους του ετήσιου ΑÏχείου Βεβαιώσεων.
Για αυτÎÏ‚ τις πεÏιπτώσεις, η σχετική πλατφόÏμα θα ανοίξει αμÎσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην ΕφημεÏίδα της ΚυβεÏνήσεως και η Ï€Ïοθεσμία υποβολής οÏίζεται μÎχÏι την ΠαÏασκευή, 13 ΜαÏτίου.
ΠαÏάλληλα, σε συνεÏγασία με τον ΕΦΚΑ, Îχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη διασταÏÏωση των δηλώσεων ΦΜΥ με τις ΑναλυτικÎÏ‚ ΠεÏιοδικÎÏ‚ Δηλώσεις (ΑΠΔ), που οι εÏγοδότÏιες επιχειÏήσεις υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ.
ΤαυτόχÏονα, σκοπός της ΑΑΔΕ είναι να διευκολÏνει την υποβολή και εκκαθάÏιση της φοÏολογικής δήλωσης για τους εÏγαζομÎνους, που διαθÎτουν χειÏόγÏαφες βεβαιώσεις αποδοχών, χωÏίς να χÏειάζεται η Ï€ÏοηγοÏμενη επίσκεψή τους στη ΔΟΥ, όπως ίσχυε μÎχÏι σήμεÏα.
Στις πεÏιπτώσεις αυτÎÏ‚, η δήλωση θα εκκαθαÏίζεται με βάση τα δεδομÎνα, που δηλώνονται από τον εÏγαζόμενο, και θα ζητείται η αποστολή σε εÏλογο χÏόνο αντιγÏάφου της σχετικής χειÏόγÏαφης βεβαίωσης αποδοχών στην αÏμόδια ΔΟΥ, Ï€ÏοκειμÎνου να γίνουν οι σχετικÎÏ‚ αντιπαÏαβολÎÏ‚ και επαληθεÏσεις.
www.taxheaven.gr 2020-02-13 14:16:31
Τελευταία Νέα
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:45
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:41
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:37
