ΡÏθμιση οφειλών από την Îνταξη στην «Οικειοθελή Αποκάλυψη ΦοÏολογητÎας Ύλης ΠαÏελθόντων Ετών» και ÏÏθμιση ζητημάτων μη καταβολής της οφειλής ή απώλειας της ÏÏθμισης
ΔημοσιεÏθηκε στο Εθνικό ΤυπογÏαφείο με ΦΕΚ Β΄2556 η ΠΟΛ.1110/2017 με θÎμα « α) ΡÏθμιση οφειλών βάσει δηλώσεων που υποβάλλονται σÏμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α' του Ï€Îμπτου μÎÏους «Οικειοθελής Αποκάλυψη ΦοÏολογητÎας Ύλης ΠαÏελθόντων Ετών» (άÏθÏα 57-61) του Î.4446/2016 (Α'240), και β) ÏÏθμιση ζητημάτων μη καταβολής της οφειλής ή απώλειας της ÏÏθμισης».
ΣυγκεκÏιμÎνα με την παÏαπάνω απόφαση διευκÏινίζεται ότι:
ΣÏμφωνα με το άÏθÏο 1 που αφοÏά την ÏÏθμιση οφειλών βάσει δηλώσεων που υποβάλλονται σÏμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α' του Ï€Îμπτου μÎÏους «Οικειοθελής Αποκάλυψη ΦοÏολογητÎας Ύλης ΠαÏελθόντων Ετών» (άÏθÏα 57-61) του Î.4446/2016 ο φοÏολογοÏμενος, σε πεÏίπτωση οικονομικής αδυναμίας να εξοφλήσει εμπÏόθεσμα, εν όλω ή εν μÎÏει, τις οφειλÎÏ‚ που Ï€ÏοκÏπτουν βάσει δηλώσεων που υποβάλλονται σÏμφωνα με τις διατάξεις των άÏθÏων 57 Îως 61 του Î.4446/2016, δÏναται να τις υπαγάγει, αυτÎÏ‚ ή το τυχόν υπόλοιπο τους, και πάντως εντός 30 ημεÏών από τον Ï€ÏοσδιοÏισμό τους, σε Ï€ÏόγÏαμμα ÏÏθμισης κατά τις διατάξεις του άÏθÏου 43 του ΚΦΔ. Στην πεÏίπτωση που κατά την ημεÏομηνία της αίτησης υπαγωγής των οφειλών αυτών στη ÏÏθμιση του άÏθÏου 43 του ΚΦΔ, υφίστανται και λοιπÎÏ‚ βεβαιωμÎνες οφειλÎÏ‚ που υποχÏεωτικά υπάγονται στη ÏÏθμιση του άÏθÏου 43 του ΚΦΔ, ο φοÏολογοÏμενος δÏναται κατόπιν επιλογής του να Ïυθμίσει μόνο τις οφειλÎÏ‚ που Ï€ÏοκÏπτουν δυνάμει δηλώσεων, που υποβάλλονται κατά τις διατάξεις των άÏθÏων 57 Îως 61 του Î.4446/2016.
ΣÏμφωνα με το άÏθÏο 2 που αφοÏά την ÏÏθμιση ζητημάτων μη καταβολής οφειλής ή απώλειας ÏÏθμισης για δηλώσεις που υποβλήθηκαν σÏμφωνα με τις διατάξεις των άÏθÏων 57 Îως και 60 του Î.4446/2016 σε πεÏίπτωση υποβολής φοÏολογικών δηλώσεων (αÏχικών ή Ï„Ïοποποιητικών), σÏμφωνα με τις διατάξεις των άÏθÏων 57 Îως και 60 του Î.4446/2016, και είτε: α) μη καταβολής της οφειλής εφάπαξ εντός Ï„Ïιάντα (30) ημεÏών από τον Ï€ÏοσδιοÏισμό του φόÏου, είτε β) απώλειας του Ï€ÏογÏάμματος ÏÏθμισης οφειλών, στην οποία Îχει υπαχθεί η οφειλή κατά το άÏθÏο 1 της παÏοÏσας, ο φοÏολογοÏμενος εκπίπτει των ευνοϊκών Ïυθμίσεων των διατάξεων των άÏθÏων 57 Îως και 60 του Î.4446/2016.
ΣÏμφωνα με το άÏθÏο 3 που αφοÏά την ÏÏθμιση ειδικών ζητημάτων μη καταβολής οφειλής ή απώλειας ÏÏθμισης για δηλώσεις που υποβλήθηκαν σÏμφωνα με τις διατάξεις του άÏθÏου 58 του Î.4446/2016 σε υποθÎσεις για τις οποίες είχε εκδοθεί εντολή ελÎγχου και οι φοÏολογοÏμενοι Ï…Ï€Îβαλαν δηλώσεις του Î.4446/2016, ο Î Ïοϊστάμενος της υπηÏεσίας που Ï€ÏοÎβη στην παÏαλαβή των ανωτÎÏω δηλώσεων είναι υπεÏθυνος για την παÏακολοÏθηση της τήÏησης των Ï€ÏοϋποθÎσεων της παÏ. 2 του άÏθÏου 61 του Î.4446/2016 και την ενημÎÏωση των αÏμοδίων ελεγκτικών υπηÏεσιών για την Îκπτωση από τις ευνοϊκÎÏ‚ Ïυθμίσεις των διατάξεων των άÏθÏων 57-60 του Î.4446/2016, Ï€ÏοκειμÎνου αυτοί να Ï€ÏοβοÏν στις ακόλουθες κατά πεÏίπτωση ενÎÏγειες.
ΣÏμφωνα με το άÏθÏο 4 που αφοÏά την άÏση επιβληθÎντων μÎÏ„Ïων διασφάλισης των συμφεÏόντων του Δημοσίου επί υποβολής δηλώσεων του Î.4446/2016 στις πεÏιπτώσεις που Îχουν επιβληθεί μÎÏ„Ïα διασφάλισης των συμφεÏόντων του Δημοσίου, εφόσον η οικεία των μÎÏ„Ïων φοÏολογική οφειλή που Ï€ÏοκÏπτει από τη σχετική Ειδική Έκθεση ΕλÎγχου δεν διαφοÏοποιείται σε σχÎση με την υποβληθείσα δήλωση, σÏμφωνα με τον Î.4446/2016, τα οÏιζόμενα στην αÏιθ. ΠΟΛ.1282/2013 Απόφαση του Γ.Γ.Δ.Ε., όπως ισχÏει, ποσοστά των καταβλητÎων ποσών για την άÏση των ως άνω μÎÏ„Ïων, υπολογίζονται επί των ποσών που Ï€ÏοκÏπτουν με βάση τις υποβαλλόμενες δηλώσεις.
ΤÎλος σÏμφωνα με το άÏθÏο 5 που αφοÏά την ÏÏθμιση ειδικότεÏων ζητημάτων για τις δηλώσεις φοÏολογίας κεφαλαίου στις πεÏιπτώσεις κατά τις οποίες φοÏολογοÏμενος, ο οποίος Îχει υποβάλει δηλώσεις φοÏολογιών κεφαλαίου, σÏμφωνα με τις διατάξεις των άÏθÏων 57 Îως και 60 του Î.4446/2016 και Îχει εκπÎσει των σχετικών ευνοϊκών Ïυθμίσεων, ζητά τη χοÏήγηση Ï€Î¹ÏƒÏ„Î¿Ï€Î¿Î¹Î·Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï„Ï‰Î½ οÏολογιών αυτών, ο Ï€Ïοϊστάμενος της Δ.Ο.Î¥. στην οποία υποβλήθηκαν οι δηλώσεις χοÏηγεί το πιστοποιητικό μετά την επανεκκαθάÏιση των δηλώσεων σÏμφωνα με τα οÏιζόμενα στην παÏοÏσα, και την εξόφληση των οφειλόμενων ποσών.
www.e-forologia.gr 2017-07-25 09:38:24
Τελευταία Νέα
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:45
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:41
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:37
