Μόνο ηλεκτÏονικά πλÎον οι μισθοί για να εκπίπτουν από τα Îξοδα
Μόνο η μισθοδοσία που εξοφλείται με ηλεκτÏονικά μÎσα πληÏωμής ή μÎσω Ï„Ïαπεζών και ΕΛΤΑ εκπίπτει από τα ακαθάÏιστα Îσοδα των επιχειÏήσεων.
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία βασίζεται στις διατάξεις του ν. 4446/2016, οι οποίες ψηφίστηκαν τον ΔεκÎμβÏιο του 2016 και Ï„Îθηκαν σε Î¹ÏƒÏ‡Ï Î±Ï€ÏŒ την 1η-1-2017, οÏίζεται ότι Ï€ÏοκειμÎνου να αναγνωÏιστοÏν για Îκπτωση από τα ακαθάÏιστα Îσοδα των επιχειÏήσεων οι δαπάνες μισθοδοσίας θα Ï€ÏÎπει να Îχουν Ï€Ïαγματοποιηθεί αποκλειστικά με ηλεκτÏονικά μÎσα πληÏωμής.
Ως «ηλεκτÏονικό μÎσο πληÏωμής», για την εφαÏμογή των κοινοποιοÏμενων διατάξεων, νοείται κάθε μÎσο πληÏωμής, που απαιτεί τη μεσολάβηση ενός Ï„Î·Î»ÎµÏ€Î¹ÎºÎ¿Î¹Î½Ï‰Î½Î¹Î±ÎºÎ¿Ï Î® ηλεκτÏÎ¿Î½Î¹ÎºÎ¿Ï Î´Î¹ÎºÏ„Ïου, όπως Ï€.χ. η μεταφοÏά χÏημάτων μÎσω ειδικών διαδικτυακών εφαÏμογών («e-banking»), καÏτών, το «ηλεκτÏονικό ποÏτοφόλι», κ.λπ., ενώ η Îννοια του «παÏόχου υπηÏεσιών πληÏωμών» οÏίζεται με τις διατάξεις της πεÏ. δ' του άÏθÏου 62 του ν.4446/2016 και είναι ευÏÏτεÏη από αυτή της παÏ. 2 του άÏθÏου 1 του ν.3862/2010. ΕπομÎνως, στους παÏόχους υπηÏεσιών πληÏωμών πεÏιλαμβάνονται, Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Î¬Î»Î»Ï‰Î½, τα πιστωτικά ιδÏÏματα, τα γÏαφεία ταχυδÏομικών επιταγών και τα ιδÏÏματα πληÏωμών, ανεξάÏτητα αν Îχουν την ÎδÏα τους στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή (Ε.Ε., Ï„Ïίτες χώÏες).
Με αυτά τα δεδομÎνα Ï€ÎÏαν της μεταφοÏάς χÏημάτων μÎσω ειδικών διαδικτυακών εφαÏμογών και της χÏήσης χÏεωστικών ή πιστωτικών καÏτών, ως κατάλληλα μÎσα πληÏωμής για την Îκπτωση των δαπανών που Ï€ÏαγματοποιοÏνται στο πλαίσιο εÏγασιακής σχÎσης νοοÏνται ενδεικτικά και τα ακόλουθα:
- Η κατάθεση σε Ï„Ïαπεζικό λογαÏιασμό του μισθωτοÏ, Îστω και αν υπάÏχουν πεÏισσότεÏοι συνδικαιοÏχοι, είτε με μετÏητά είτε με μεταφοÏά Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Î»Î¿Î³Î±Ïιασμών (Îμβασμα),
- Η χÏήση ταχυδÏομικής επιταγής - ταχυπληÏωμής ή η κατάθεση σε λογαÏιασμό πληÏωμών των Ελληνικών ΤαχυδÏομείων,
- Η χÏήση Ï„Ïαπεζικής επιταγής,
- Η Îκδοση επιταγής σε διαταγή του μισθωτοÏ.
Κατά Ïητή διατÏπωση των σχετικών διατάξεων, σε πεÏίπτωση που μÎÏος των δαπανών που Ï€ÏαγματοποιοÏνται στο πλαίσιο εÏγασιακής σχÎσης δεν εξοφληθεί με κάποιο από τα μÎσα που παÏατίθενται πιο πάνω, δεν αναγνωÏίζεται Ï€Ïος Îκπτωση το σÏνολο της δαπάνης. ΕξαίÏεση αποτελεί η πεÏίπτωση κατά την οποία μÎÏος του Î¼Î¹ÏƒÎ¸Î¿Ï Ï€Î±ÏακÏατείται από τον εÏγοδότη με σκοπό την εξόφληση υποχÏεώσεών του (Ï€.χ. δάνειο που του Îχει χοÏηγήσει ο εÏγοδότης) ή την εκτÎλεση κατάσχεσης απαίτησης εις χείÏας Ï„Ïίτου (Ï€.χ. οφειλÎÏ‚ του εÏγαζόμενου Ï€Ïος το Δημόσιο), οπότε η σχετική δαπάνη εκπίπτει στο σÏνολό της όταν το εναπομείναν ποσό Îχει εξοφληθεί με τη χÏήση ηλεκτÏÎ¿Î½Î¹ÎºÎ¿Ï Î¼Îσου πληÏωμής ή μÎσω παÏόχου υπηÏεσιών πληÏωμών.
www.dikaiologitika.gr 2017-04-13 09:57:17
Τελευταία Νέα
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:45
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:41
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:37
