Î ÏŽÏ‚ θα «χτίζεται» το αφοÏολόγητο στην εποχή της κάÏτας
Αμεσα, με την Ï€Ïαγματοποίηση της συναλλαγής, και σε Ï€Ïαγματικό σχεδόν χÏόνο θα «χτίζουν» το αφοÏολόγητο που δικαιοÏνται μισθωτοί και συνταξιοÏχοι για τα εισοδήματα του 2017, όταν κάνουν συναλλαγÎÏ‚ με κάÏτα ή άλλους ηλεκτÏονικοÏÏ‚ Ï„Ïόπους, όπως το e-banking ή το mobile banking. Οι Ï„Ïάπεζες και η Γενική ΓÏαμματεία Δημοσίων Εσόδων δουλεÏουν ήδη πάνω στην εφαÏμογή μÎσω της οποίας θα καταγÏάφονται και θα αποστÎλλονται σχεδόν σε Ï€Ïαγματικό χÏόνο οι ηλεκτÏονικÎÏ‚ συναλλαγÎÏ‚, είτε αυτÎÏ‚ γίνονται στο κατάστημα είτε μÎσω υπολογιστή ή κινητοÏ.
Η εφαÏμογή θα επιτÏÎπει και στον φοÏολογοÏμενο να μπαίνει κάθε μήνα στην ειδική υπηÏεσία που θα δημιουÏγηθεί στο Taxis, Ï€ÏοκειμÎνου να διαπιστώνει κατά πόσον οι συναλλαγÎÏ‚ που Îχει Ï€Ïαγματοποιήσει μÎσω Â«Ï€Î»Î±ÏƒÏ„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï‡Ïήματος» ή μÎσω e-banking Îχουν καταγÏαφεί από το σÏστημα και αθÏοίζουν το ποσό που Ï€ÏÎπει να συγκεντÏώσει για να «χτίσει» το αφοÏολόγητο για τα εισοδήματα του 2017. Η Îκπτωση φόÏου είναι 1.900 Îως 2.100 ευÏÏŽ και Ï€ÏοϋποθÎτει κάποιος να συγκεντÏώσει αποδείξεις ανάλογα με το Ïψος του εισοδήματός του ως εξής:
• 10% για εισόδημα Îως 10.000 ευÏÏŽ, δηλαδή δαπάνες 1.000 ευÏÏŽ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 Îως 30.000 ευÏÏŽ, δηλαδή δαπάνες 4.000 ευÏÏŽ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, δηλαδή για εισόδημα 40.000 ευÏÏŽ οι δαπάνες μÎσω καÏτών θα Ï€ÏÎπει να ανÎÏχονται σε 6.000 ευÏÏŽ, για εισόδημα 50.000 ευÏÏŽ οι δαπάνες θα Ï€ÏÎπει να είναι 8.000 ευÏÏŽ κ.ο.κ.
Οι επιχειÏήσεις
Βασικός πόλος στην όλη διαδικασία είναι οι επιχειÏήσεις, οι οποίες θα Ï€ÏÎπει να δηλώσουν Îναν ή πεÏισσότεÏους επαγγελματικοÏÏ‚ λογαÏιασμοÏÏ‚ μÎσω των οποίων θα δÎχονται τις ηλεκτÏονικÎÏ‚ πληÏωμÎÏ‚. Η εφαÏμογή θα μποÏεί να ενημεÏώνει τον πελάτη όταν αυτός κάνει την πληÏωμή του μÎσω Internet banking, αν ο εν λόγω λογαÏιασμός είναι δηλωμÎνος ως επαγγελματικός, δηλαδή αυτός μÎσω του οποίου η συναλλαγή μετÏάει για το αφοÏολόγητο. ΑπώτεÏος στόχος είναι το ποσό που δηλώνει μια επιχείÏηση ως Îσοδο μÎσω ηλεκτÏονικών πληÏωμών να αποτελÎσει και βάση σÏγκÏισης για τη διασταÏÏωση του εισοδήματος που δηλώνει Îνας ÎμποÏος ή Îνας επαγγελματίας από την εμποÏική ή την επαγγελματική του δÏαστηÏιότητα.
Οι Ï„Ïάπεζες εκτιμοÏν ότι θα είναι Îτοιμες να θÎσουν σε λειτουÏγία τη σχετική εφαÏμογή σε Îνα πεÏίπου δίμηνο, χÏόνος που σημαίνει ότι τους δÏο Ï€Ïώτους μήνες του Îτους οι συναλλαγÎÏ‚ που θα γίνουν ηλεκτÏονικά θα Ï€ÏÎπει να καταγÏαφοÏν με άλλον Ï„Ïόπο και να συγκεντÏωθοÏν, εν συνεχεία, απολογιστικά από το Ï„Ïαπεζικό σÏστημα. Î Ïόκειται για μία ακόμη Ï€ÏοχειÏότητα από την πλευÏά της κυβÎÏνησης, που ÎφεÏε Ï€Ïος ψήφιση το νομοσχÎδιο λίγο Ï€Ïιν από την εκπνοή του χÏόνου, ενώ σε εκκÏεμότητα είναι ακόμη οι υπουÏγικÎÏ‚ αποφάσεις που θα Ï€ÏοσδιοÏίζουν ποιες ακÏιβώς δαπάνες γίνονται αποδεκτÎÏ‚ για το «χτίσιμο» του αφοÏολογήτου.
ΣÏγχυση υπάÏχει ακόμη και ως Ï€Ïος το κατά πόσον στο αφοÏολόγητο θα μετÏοÏν οι δαπάνες για ηλεκτÏικό ÏεÏμα, κινητή τηλεφωνία ή ÏδÏευση, με δεδομÎνα τα Ï€Ïοβλήματα που Îχουν διαπιστωθεί στη διάκÏιση αυτών των συναλλαγών από τα σημεία που δεν είναι το επίσημο εμποÏικό δίκτυο της επιχείÏησης.
Φως, νεÏÏŒ, τηλÎφωνο
Î Ïόκειται για τις πεÏιπτώσεις όπου, Ï€.χ., ο λογαÏιασμός της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ ή της τηλεφωνίας μποÏεί να πληÏωθεί σε Îνα σοÏÏ€ÎµÏ Î¼Î¬Ïκετ με χÏÎωση της χÏεωστικής ή πιστωτικής κάÏτας, χωÏίς ωστόσο η απόδειξη της κάÏτας να αναφÎÏει ότι Ï€Ïόκειται, Ï€.χ., για πληÏωμή του νεÏÎ¿Ï Î® του ηλεκτÏÎ¹ÎºÎ¿Ï ÏεÏματος και όχι και αγοÏά Ï„Ïοφίμων. Αντίστοιχα, το ίδιο Ï€Ïόβλημα υπάÏχει και για τα εκατοντάδες άλλα μικÏά εμποÏικά καταστήματα, πολλά από τα οποία Îχουν τοποθετήσει τεÏματικά POS και δÎχονται όλες τις συναλλαγÎÏ‚, χωÏίς να μποÏεί να γίνει διάκÏιση σε τι αφοÏά η ηλεκτÏονική πληÏωμή. Οι Ï„Ïάπεζες, πάντως, δηλώνουν αισιόδοξες και ανεβάζουν την Ï€Ïόβλεψή τους για το Ïψος των συναλλαγών που μποÏεί να γίνουν ειδικά με το πλαστικό χÏήμα το 2017 στα 20 δισ. ευÏÏŽ από 15 δισ. ευÏÏŽ που είναι η εκτίμηση για το 2016, χωÏίς σε αυτÎÏ‚ να πεÏιλαμβάνονται οι συναλλαγÎÏ‚ που Ï€Ïαγματοποιήθηκαν το 2016 από αλλοδαποÏÏ‚ κατόχους καÏτών και οι οποίες ανεβάζουν τον τζίÏο της αγοÏάς στα 17 δισ. ευÏÏŽ πεÏίπου.
Η ενίσχυση του Â«Ï€Î»Î±ÏƒÏ„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï‡Ïήματος» με επιπλÎον συναλλαγÎÏ‚ 5 δισ. ευÏÏŽ το 2017 παÏαπÎμπει σε αÏξηση 33%, και κατά Îνα μÎÏος στην αÏξηση αυτή θα συμβάλλει και η ενίσχυση που θα δεχθεί η χÏήση των χÏεωστικών και των πιστωτικών καÏτών από το «χτίσιμο» του αφοÏολογήτου. Οι Ï„Ïάπεζες χαÏακτηÏίζουν θετική εξÎλιξη τη θεσμοθÎτηση του μÎÏ„Ïου, κυÏίως γιατί θα λειτουÏγήσει ως μÎσο εξοικείωσης των πολιτών με τη χÏήση του Â«Ï€Î»Î±ÏƒÏ„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï‡Ïήματος». Αν και οι ηλεκτÏονικÎÏ‚ συναλλαγÎÏ‚ που απαιτοÏνται για το «χτίσιμο» αφοÏολόγητου οÏίου είναι μικÏÎÏ‚ σε αξία, το μÎÏ„Ïο, όπως σημειώνουν Ï„Ïαπεζικά στελÎχη, «θα λειτουÏγήσει θετικά στην αγοÏά».
www.kathimerini.gr 2017-01-03 09:35:43
Τελευταία Νέα
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:45
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:41
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:37
