Αυξήθηκαν Îως και 100% οι φόÏοι που πληÏώθηκαν φÎτος μÎσω κάÏτας
Διπλάσιους φόÏους σε σχÎση με Ï€ÎÏυσι πλήÏωσαν φÎτος οι φοÏολογοÏμενοι μÎσω καÏτών, αξιοποιώντας σε ποσοστό 95% το εÏγαλείο των άτοκων δόσεων που εξασφαλίζει η πληÏωμή μÎσω πιστωτικής κάÏτας. Η αÏξηση των φοÏολογικών υποχÏεώσεων και κυÏίως η εξάντληση της φοÏοδοτικής ικανότητας, ÎστÏεψε μεγάλο μÎÏος των πολιτών που διαθÎτουν ακόμη πιστωτική κάÏτα, στην πληÏωμή του φόÏου σε 9 Îως 12 δόσεις, καταφεÏγοντας ουσιαστικά σε δανεισμό για την πληÏωμή Ï„Ïεχουσών φοÏολογικών υποχÏεώσεων. ΣÏμφωνα με στοιχεία της «Κ», οι πληÏωμÎÏ‚ φόÏων με πιστωτικÎÏ‚ κάÏτες ξεπÎÏασαν φÎτος τα 500 εκατ. ευÏÏŽ και είναι διπλάσιες σε σχÎση με Ï€ÎÏυσι, ενώ ειδικά τον ΣεπτÎμβÏιο που συνÎπεσε η πληÏωμή της δεÏτεÏης δόσης του φόÏου εισοδήματος και του ΕÎΦΙΑ, η αÏξηση ξεπÎÏασε ακόμη και το 200%. Επίσης χαÏακτηÏιστικό της επιδείνωσης της φοÏοδοτικής ικανότητας των πολιτών είναι το γεγονός ότι η συντÏιπτική πλειονότητα των φοÏολογουμÎνων, σε ποσοστό που σε οÏισμÎνες Ï„Ïάπεζες φθάνει μάλιστα το 95%, εξάντλησε την πεÏίοδο των 12 δόσεων, σε αντίθεση με Ï€ÏοηγοÏμενες χÏονιÎÏ‚, όταν αÏκετοί ήταν εκείνοι που είχαν επιλÎξει την εφάπαξ πληÏωμή του φόÏου τους μÎσω κάÏτας ή την καταβολή του σε λίγες μηνιαίες δόσεις Ï€.χ. Îως Ï„Ïεις.
Η τάση αυτή, που παÏακολουθείται στενά από τις Ï„Ïάπεζες, μÎνει να αποδειχθεί κατά πόσον δεν θα οδηγήσει τους επόμενους μήνες σε νÎες επισφάλειες τον τομÎα των καÏτών, μÎσα από τη συμπεÏιφοÏά των κατόχων πιστωτικών καÏτών και το κατά πόσον θα αποπληÏώνουν τις μηνιαίες οφειλÎÏ‚ τους πλÎον στις κάÏτες κανονικά, χωÏίς να συσσωÏεÏουν χÏÎη. ΜÎχÏι στιγμής Ï„Ïαπεζικά στελÎχη εξηγοÏν ότι ο τομÎας των καÏτών μετά το μεγάλο ξεκαθάÏισμα που Îγινε είναι υγιής, χωÏίς τις υψηλÎÏ‚ επισφάλειες των Ï€ÏοηγοÏμενων χÏόνων που Îφτασαν το 60%. Ειδικά μάλιστα αυτοί που πληÏώνουν τους φόÏους τους με πιστωτική κάÏτα αξιολογοÏνται ως καλοί πελάτες, αλλά και συνεπείς φοÏολογοÏμενοι για δÏο κυÏίως λόγους. Αφενός Ï€Ïόκειται για πελάτες που Îχουν ακόμη ανοιχτή πιστωτική γÏαμμή με την Ï„Ïάπεζα, καθώς δεν Îχουν καθυστεÏήσει οφειλÎÏ‚ και δεν Îχουν «κόκκινα» δάνεια και ως εκ τοÏτου διατηÏοÏν ακόμη την ή τις κάÏτες τους. ΑφετÎÏου Ï€Ïόκειται για συνεπείς φοÏολογουμÎνους, που δεν αθετοÏν τις υποχÏεώσεις τους Ï€Ïος το Δημόσιο και δεν Îχουν καταφÏγει σε ÏÏθμιση των οφειλών τους σε 12 ή πεÏισσότεÏες δόσεις και επÎλεγαν την πληÏωμή με κάÏτα κυÏίως ως μÎσο διευκόλυνσης και λιγότεÏο ως μÎσο δανεισμοÏ.
Δανεισμός
Η διαπίστωση αυτή μÎνει να επαληθευτεί τους επόμενους μήνες μÎσα από τη συμπεÏιφοÏά των πολιτών και κυÏίως τον Ï„Ïόπο αποπληÏωμής των φοÏολογικών υποχÏεώσεων που Îβαλαν στην κάÏτα τους και το κατά πόσον θα αποπληÏώνουν την ελάχιστη καταβολή που καταλογίζει κάθε μήνα η Ï„Ïάπεζα με βάση το σÏστημα των άτοκων δόσεων που Ï€ÏοσφÎÏει ή θα καταβάλλουν το σÏνολο της μηνιαίας δόσης που Îχουν χÏεώσει στην κάÏτα τους, αποπληÏώνοντας το σÏνολο της φοÏολογικής υποχÏÎωσης στον Ï€ÏογÏαμματισμÎνο χÏόνο, δηλαδή στους εννιά ή τους δώδεκα μήνες.
Στην πεÏίπτωση αυτή Ï€Ïόκειται ουσιαστικά για Îναν άτυπο δανεισμό του κÏάτους από το πιστωτικό σÏστημα, Î±Ï†Î¿Ï Î¿Î¹ Ï„Ïάπεζες δεν Îχουν επιτοκιακά Îσοδα και Ï€ÏοσφÎÏουν εντÎλει μια υπηÏεσία που Îχει σημαντικό κόστος δωÏεάν. Στην αντίθετη πεÏίπτωση, δηλαδή εάν κάποιος επιλÎξει να πληÏώνει την ελάχιστη καταβολή που είναι μικÏότεÏη της μηνιαίας υποχÏÎωσης που υποχÏεοÏται να πληÏώσει, τότε η Ï„Ïάπεζα παÏάγει Îσοδα τοκίζοντας το απλήÏωτο υπόλοιπο. Ο τομÎας των καÏτών μετά την υποχώÏηση που εμφάνισε στα χÏόνια της κÏίσης, επανÎÏχεται δυναμικά στο Ï€Ïοσκήνιο μÎσα από την Ï€Ïόθεση του υπουÏγείου Οικονομικών να συνδÎσει το χτίσιμο του αφοÏολόγητου με τη χÏήση του Ï€Î»Î±ÏƒÏ„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï‡Ïήματος. Η δυναμική που μποÏεί να δώσει μια Ï„Îτοια εξÎλιξη είναι σημαντική, καθώς σÏμφωνα με τις εκτιμήσεις Ï„Ïαπεζικών στελεχών μποÏεί να Ï„Ïιπλασιάσει τη διείσδυση του Ï€Î»Î±ÏƒÏ„Î¹ÎºÎ¿Ï Î±Ï€ÏŒ το χαμηλό ποσοστό που βÏίσκεται σήμεÏα. Είναι χαÏακτηÏιστικό ότι παÏά τη σημαντική ώθηση που Îδωσε η επιβολή των capital controls στις ηλεκτÏονικÎÏ‚ πληÏωμÎÏ‚ και η οποία οδήγησε σε αÏξηση κατά 64% της χÏήσης των καÏτών, η Ελλάδα παÏαμÎνει στην Ï€Ïοτελευταία θÎση της κατάταξης Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Ï„Ï‰Î½ χωÏών της ΕυÏωζώνης αλλά και της Ε.Ε. με μόλις 13 συναλλαγÎÏ‚ ανά κάτοικο ετησίως, αμÎσως Ï€Ïιν από τη ΒουλγαÏία με 11 συναλλαγÎÏ‚ ανά κάτοικο.
www.e-forologia.gr 2016-10-17 10:48:40
Τελευταία Νέα
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:45
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:41
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:37
