Οι αποδείξεις με κάÏτες ή ηλεκτÏονικά μÎσα που θα χτίζουν το αφοÏολόγητο
Από το 2017 το αφοÏολόγητο θα «χτίζεται» μόνο με δαπάνες που Îχουν γίνει με ηλεκτÏονικό Ï„Ïόπο ή με κάÏτες και όχι με μετÏητά. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το σÏνολο των πληÏωμών ενός νοικοκυÏÎ¹Î¿Ï Î¸Î± Ï€ÏÎπει να γίνεται είτε με κάÏτες, είτε με εμβάσματα, είτε με πάγιες Ï„ÏαπεζικÎÏ‚ εντολÎÏ‚, είτε μÎσω υπολογιστή.
Τον δÏόμο για τη Βουλή παίÏνει το φοÏολογικό νομοσχÎδιο για το αφοÏολόγητο με τις ηλεκτÏονικÎÏ‚ πληÏωμÎÏ‚ όπου και θα Ï€ÏοβλÎπει ότι Îνα ποσοστό άνω του 20% των δαπανών που απαιτοÏνται για το «χτίσιμο» του αφοÏολόγητου θα Ï€ÏÎπει να επιβεβαιώνεται μÎσω πιστωτικής ή χÏεωστικής κάÏτας.
Με το νομοσχÎδιο για τις ηλεκτÏονικÎÏ‚ πληÏωμÎÏ‚ στόχος του υπουÏγείου Οικονομικών είναι να καταγÏαφοÏν όσο το δυνατόν πεÏισσότεÏες συναλλαγÎÏ‚, ώστε να καταπολεμηθεί η φοÏοδιαφυγή. Για τον λόγο αυτό, η εγκατάσταση των μηχανών POS θα γίνει υποχÏεωτική. Οι επιχειÏήσεις ζητοÏν από το οικονομικό επιτελείο να χαÏακτηÏιστεί ακατάσχετος ο λογαÏιασμός που θα πιστώνεται με το πλαστικό χÏήμα, ενώ, αντίθετα, οι θεσμοί υποστηÏίζουν ότι θα Ï€ÏÎπει να γίνονται κατασχÎσεις χÏημάτων Îως το 30% με 40% Î±Ï…Ï„Î¿Ï Ï„Î¿Ï… λογαÏιασμοÏ, εφόσον υπάÏχουν χÏÎη Ï€Ïος την εφοÏία ή τα Ταμεία.
Το ποσοστό των δαπανών που θα απαιτοÏνται κάθε χÏόνο για να ισχÏσει το αφοÏολόγητο θα είναι ανάλογο με το Ïψος του εισοδήματος.
ΣÏμφωνα με πληÏοφοÏίες, για εισοδήματα Îως 10.000 ευÏÏŽ θα Ï€ÏÎπει οι αποδείξεις να φτάνουν στο 10% (1.000 ευÏÏŽ), για εισοδήματα Îως 20.000 ευÏÏŽ στο 15% (3.000 ευÏÏŽ), για εισοδήματα Îως 40.000 ευÏÏŽ στο 20% (8.000 ευÏÏŽ) και για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευÏÏŽ στο 30% (12.000 ευÏÏŽ).
Το υπουÏγείο Οικονομικών σχεδιάζει να φÎÏει στη Βουλή νομοσχÎδιο το οποίο θα Ï€ÏοβλÎπει ότι οι απαιτοÏμενες αποδείξεις θα Ï€ÏÎπει να αντιστοιχοÏν σε ηλεκτÏονικÎÏ‚ δαπάνες, διαφοÏετικά δεν θα αναγνωÏίζονται και ο φοÏολογοÏμενος θα κινδυνεÏει να μην πιάσει το ÏŒÏιο.
Ειδικά για φÎτος, η εφαÏμογή του μÎÏ„Ïου θα είναι πιλοτική και πιθανότατα θα αφοÏά το τελευταίο Ï„Ïίμηνο, που σημαίνει ότι μόνο το 1/4 του αφοÏολόγητου για το 2016 θα Ï€ÏÎπει να χτιστεί με ηλεκτÏονικÎÏ‚ δαπάνες. Από του χÏόνου όμως η εφαÏμογή θα είναι πλήÏης με μοναδική εξαίÏεση όσους είναι άνω των 75 ετών και όσους κατοικοÏν σε απομακÏυσμÎνες πεÏιοχÎÏ‚.
Υπενθυμίζεται ότι το αφοÏολόγητο που θα ισχÏσει για τα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλωθοÏν την άνοιξη του 2017, αÏχίζει από 8.636 ευÏÏŽ για φοÏολογοÏμενο χωÏίς παιδιά, ανεβαίνει στα 9.100 ευÏÏŽ για όσους Îχουν δÏο παιδιά και φτάνει τα 9.545 ευÏÏŽ για όσους Îχουν από Ï„Ïία παιδιά και πάνω.
Οι Ï„Ïάπεζες βÏίσκονται ήδη σε διαδικασία ÏƒÏ…Î½Ï„Î¿Î½Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Ï„Ï‰Î½ συστημάτων τους ώστε η καταγÏαφή των ηλεκτÏονικών δαπανών να γίνεται σε αÏχεία που θα στÎλνονται στη συνÎχεια στη Γενική ΓÏαμματεία ΠληÏοφοÏιακών Συστημάτων, ώστε ο κωδικός των ηλεκτÏονικών δαπανών να είναι Ï€ÏοσυμπληÏωμÎνος.
www.dikaiologitika.gr 2016-08-02 10:59:05
Τελευταία Νέα
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:45
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:41
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:37
