Îόμος - πλαίσιο για τα επιδόματα με «μοντÎλο» Ολλανδίας για τις παÏοχÎÏ‚
ÎÎο πλαίσιο Ï€Ïοανήγγειλε η κ. Φωτίου – Î ÏŽÏ‚ και σε ποιους θα δίνονται – Τι αλλάζει σε ÏŒÏους και Ï€ÏοϋποθÎσεις – ΔιατηÏοÏνται τα οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ και τα αναπηÏικά – Έλεγχος των δικαιοÏχων ανά εξάμηνο με υποχÏεωτική ανάληψη εÏγασίας στη θÎση που θα τους Ï€Ïοτείνεται
Σε Ïιζική μεταÏÏÏθμιση του Ï€ÏÎ¿Î½Î¿Î¹Î±ÎºÎ¿Ï ÎºÏάτους για τις ευάλωτες κοινωνικÎÏ‚ ομάδες θα Ï€ÏοχωÏήσει η κυβÎÏνηση με σχετικό νόμο πλαίσιο που Ï€Ïοωθεί, σÏμφωνα με δηλώσεις της αναπληÏÏŽÏ„Ïιας υπουÏÎ³Î¿Ï ÎšÎ¿Î¹Î½Ï‰Î½Î¹ÎºÎ®Ï‚ ΑλληλεγγÏης κ. Θεανώς Φωτίου.
Η αναπληÏÏŽÏ„Ïια υπουÏγός Îκανε, επίσης, γνωστό ότι δεν θα υπάÏξουν αλλαγÎÏ‚ σε οικογενειακά επιδόματα που χοÏηγεί ο ΟΓΑ, ενώ δεν θα πειÏαχτοÏν από την Ï€ÏοωθοÏμενη μεταÏÏÏθμιση και τα αναπηÏικά επιδόματα.
ΠεÏίπου 700 εκατ. ευÏÏŽ, Îνα κομμάτι, δηλαδή, του πλεονάσματος του κÏÎ±Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï€ÏοϋπολογισμοÏ, σÏμφωνα με την κ. Φωτίου, θα διατεθοÏν άμεσα σε ανθÏώπους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακÏαίας φτώχειας. Αυτό θα αποτυπωθεί στον Ï€Ïοϋπολογισμό του 217 που θα καταÏτιστεί ανά υπουÏγείο τον Ï€Ïοσεχή ÎοÎμβÏιο.
ΣÏμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουÏγείου ΕÏγασίας οι πεÏικοπÎÏ‚ των δαπανών στο Ï€Ïονοιακό κÏάτος δεν θα επÎλθουν από επιδόματα, αλλά από άλλες παÏοχÎÏ‚, όπως αποσπασματικÎÏ‚ παÏοχÎÏ‚ επιδότησης διακοπών, όπως χαÏακτηÏιστικά είπε.
Η κ. Φωτίου αναφÎÏθηκε και στη διαπÏαγμάτευση με τους θεσμοÏÏ‚, σημειώνοντας ότι οι εκπÏόσωποι των δανειστών ζήταγαν τις πεÏικοπÎÏ‚ σχεδόν όλων των Ï€Ïονοιακών παÏοχών. ΠαÏάλληλα, αναφÎÏθηκε και στο Κοινωνικό Εισόδημα ΑλληλεγγÏης, κάνοντας γνωστÎÏ‚ λεπτομÎÏειες σχετικά με την πιλοτική εφαÏμογή του από 1ης Ιουλίου 2016, αλλά και για την καθολική εφαÏμογή του Ï€ÏογÏάμματος στο Ï„Îλος του Îτους.
Το Κοινωνικό Εισόδημα ΑλληλεγγÏης (ΚΕΑ) θα βασίζεται σε Ï„Ïεις πυλώνες. Τον επιδοματικό πυλώνα, την παÏοχή κάÏτας σίτισης και ενοικίου (όπως στο ισχÏων Ï€ÏόγÏαμμα) αλλά και στην απασχόληση.
ΕιδικότεÏα η κ. Φωτίου Îκανε γνωστό ότι στο Κοινωνικό Εισόδημα ΑλληλεγγÏης θα ενταχθοÏν υφιστάμενες παÏοχÎÏ‚, όπως μια μοÏφή της σημεÏινής κάÏτας σίτισης και του επιδόματος ενοικίου. ΠαÏάλληλα, οι δικαιοÏχοι του ΚΕΑ θα Îχουν επιπλÎον μοÏιοδότηση σε όλα τα Ï€ÏογÏάμματα εÏγασίας που θα καταÏτίζει το υπουÏγείο, όπως για παÏάδειγμα η κοινωφελής εÏγασία, ενώ θα παÏÎχονται και Ï€ÏογÏάμματα επιμόÏφωσης, όπως μαθήματα ξÎνων γλωσσών και πιστοποίησης πληÏοφοÏικής.
Η κ. Φωτίου, όμως, μπήκες και σε επιμÎÏους πτυχÎÏ‚ του Ï€ÏογÏάμματος και ειδικότεÏα στον Ï„Ïόπο που θα γίνουν οι αιτήσεις. Έκανε, λοιπόν, γνωστό ότι οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτÏονικά και η απάντηση για Îνταξη θα γίνεται άμεσα, τη στιγμή της υποβολής, Îτσι ώστε να γνωÏίζει ο ενδιαφεÏόμενος εάν Îχει ενταχθεί στην παÏοχή. Επίσης, το Ï€ÏόγÏαμμα θα Îχει και μια Ï€Ïωτοτυπία που δεν Îχουμε ξαναδεί σε Ï€ÏόγÏαμμα Ï€Ïόνοιας. Ο ενδιαφεÏόμενος θα μποÏεί να ενταχθεί στο Ï€ÏόγÏαμμα ΚΕΑ όποια στιγμή πληÏοί τα κÏιτήÏια και όχι σε συγκεκÏιμÎνο διάστημα.
Δηλαδή, όπως ανÎφεÏε χαÏακτηÏιστικά η αναπληÏÏŽÏ„Ïια υπουÏγός, όταν θα επÎÏχεται ο ενδιαφεÏόμενος σε καθεστώς φτωχοποίησης θα μποÏεί να κάνει αίτηση, χωÏίς να υπάÏχουν οι καθιεÏωμÎνες Ï€Ïοθεσμίες και οι πεÏιοδικότητες. ΠαÏάλληλα, όμως, θα υπάÏχει και εξάμηνος Îλεγχος που θα καθιστά υποχÏεωτική για τον δικαιοÏχο την επικαιÏοποίηση της οικονομικής και εÏγασιακής του κατάστασης κάθε εξάμηνο στα κÎντÏα κοινότητας που θα δημιουÏγηθοÏν στους δήμους της χώÏας.
Έτσι θα αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο να λαμβάνουν παÏοχÎÏ‚ άνθÏωπου που Îχουν μαÏÏα εισοδήματα τα οποία δεν εμφανίζονται πουθενά αλλά και όσοι απασχολοÏνται με αδήλωτη εÏγασία. Η αντιμετώπιση αυτή κατά την κ. Φωτίου θα είναι αποτελεσματική, Î±Ï†Î¿Ï Î¿ δικαιοÏχους που δηλώνει άνεÏγος θα είναι υποχÏεωμÎνος να αναλάβει εÏγασία σε θÎση που θα του υποδειχτεί - εφόσον Ï€ÏοκÏψει - από το κÎντÏο κοινότητας σε συνεÏγασία με τον ΟΑΕΔ.
ΤÎλος, η κ. Φωτίου συμπλήÏωσε ότι στο νόμο πλαίσιο θα υπάÏχει και αναμόÏφωση των Ï€ÏογÏαμμάτων φÏοντίδας ηλικιωμÎνων και γενικότεÏα των δομών που παÏÎχουν υπηÏεσίες στη συγκεκÏιμÎνη ηλικιακή κατηγοÏία
www.e-forologia.gr 2016-05-27 10:45:32
Τελευταία Νέα
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:45
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:41
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:37
