Στη μÎγγενη φόÏων και εισφοÏών οι αυτοαπασχολοÏμενοι
ΗÏθε η ÏŽÏα –με τη συναίνεση της κυβÎÏνησης– η χώÏα να... πληÏώσει μία ακόμη πανευÏωπαϊκή Ï€Ïωτιά. Το γεγονός ότι διαθÎτουμε αναλογικά τον μεγαλÏτεÏο αÏιθμό αυτοαπασχολουμÎνων σε ολόκληÏη την ΕυÏωπαϊκή Ενωση –και μάλιστα με τεÏάστια διαφοÏά από τη δεÏτεÏη χώÏα, που είναι η Ιταλία– εκλαμβάνεται αÏνητικά από τους δανειστÎÏ‚. ΚατηγοÏοÏμενοι για εκτεταμÎνη φοÏοδιαφυγή και με δεδομÎνη την αδυναμία του φοÏÎ¿ÎµÎ»ÎµÎ³ÎºÏ„Î¹ÎºÎ¿Ï Î¼Î·Ï‡Î±Î½Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Î½Î± ξεσκονίσει τα βιβλία πεÏισσότεÏων από Îνα εκατομμÏÏιο ατόμων, οι αυτοαπασχολοÏμενοι καταδικάζονται ουσιαστικά σε «οικονομικό θάνατο».
Ο συνδυασμός φόÏων - ασφαλιστικών εισφοÏών οδηγεί το συνολικό ποσοστό των κÏατήσεων πάνω από το 50%, ανεξάÏτητα από το Ïψος του εισοδήματος. Το ποσοστό αυτό, σε συνδυασμό με τη συνολική κάμψη των εσόδων, απόÏÏοια της παÏατεταμÎνης Ïφεσης, καθιστά εξαιÏετικά δÏσκολη την επιβίωση. Ηδη, τα στοιχεία του ΟÏÎ³Î±Î½Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Î‘ÏƒÏ†Î¬Î»Î¹ÏƒÎ·Ï‚ ΕλευθÎÏων Επαγγελματιών αποτυπώνουν επιταχυνόμενη μείωση στον αÏιθμό των ασφαλισμÎνων, οι οποίοι από πεÏίπου 830.000 που ήταν στο ξεκίνημα της κÏίσης (2010) Îχουν πεÏιοÏιστεί πλÎον κοντά στις 710.000. Επιβεβαίωση αυτών που υποστηÏίζουν ότι τα νÎα μÎÏ„Ïα εις βάÏος των αυτοαπασχολουμÎνων θα οδηγήσουν είτε σε ÎκÏηξη της φοÏοδιαφυγής είτε σε μαζική...απόσυÏση βιβλίων και στοιχείων θα θÎσει υπό αμφισβήτηση και τις δημοσιονομικÎÏ‚ Ï€ÏοβλÎψεις της κυβÎÏνησης. Οπως Ï€ÏοκÏπτει από την Îκθεση του Î“ÎµÎ½Î¹ÎºÎ¿Ï Î›Î¿Î³Î¹ÏƒÏ„Î·Ïίου του ΚÏάτους που συνοδεÏει το πολυνομοσχÎδιο με τα μÎÏ„Ïα, το υπουÏγείο ΕÏγασίας Ï€Ïοσδοκά σε αÏξηση των ασφαλιστικών εισφοÏών με το που θα τεθεί σε εφαÏμογή ο νÎος Ï„Ïόπος Ï…Ï€Î¿Î»Î¿Î³Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï (σ.σ. σÏνδεση των εισφοÏών με το δηλωθÎν εισόδημα) κατά τουλάχιστον 137 εκατ. ευÏÏŽ. Και αυτό, παÏά το γεγονός ότι οι 9 στους 10 αυτοαπασχολοÏμενοι –όσοι δηλαδή δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευÏώ– θα πληÏώσουν εκ των Ï€Ïαγμάτων λιγότεÏα σε σχÎση με αυτά που δίνουν σήμεÏα στον ΟΑΕΕ.
ΦοÏο...κυνηγητό
Το «κυνήγι» των ελευθÎÏων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών Îχει ξεκινήσει ουσιαστικά από το 2013, στο πλαίσιο του 2ου μνημονίου. Οι αυτοαπασχολοÏμενοι, για Ï€Ïώτη φοÏά στα ελληνικά φοÏολογικά χÏονικά, κλήθηκαν να πληÏώνουν φόÏο από το Ï€Ïώτο ευÏÏŽ και μάλιστα με συντελεστή 26%. Ετσι, ακόμη και ο επιτηδευματίας που δεν κατάφεÏνε να εμφανίσει κÎÏδη εκαλείτο να πληÏώσει:
• ΑσφαλιστικÎÏ‚ εισφοÏÎÏ‚ στον ΟΑΕΕ με βάση Îνα Ï€ÏοκαθοÏισμÎνο ποσό (ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση μποÏοÏσε να φτάνει ακόμη και στα 8.500 ευÏÏŽ τον χÏόνο, με το ελάχιστο ποσό να ανÎÏχεται στα 2.528 ευÏÏŽ ετησίως),
• ΤÎλος επιτηδεÏματος της τάξεως των 650 Îως 1.000 ευÏÏŽ, ανάλογα με τη μοÏφή άσκησης της επαγγελματικής δÏαστηÏιότητας.
Οι αυτοαπασχολοÏμενοι Ï…Ï€Îκειντο, βεβαίως, Ï€ÎÏαν του φόÏου εισοδήματος από το Ï€Ïώτο ευÏÏŽ και στην εισφοÏά αλληλεγγÏης, εφόσον βÎβαια τα καθαÏά τους κÎÏδη ξεπεÏνοÏσαν το ÏŒÏιο των 12.000 ευÏÏŽ ετησίως.
Η σημεÏινή κυβÎÏνηση ÎÏχεται να συνδÎσει τις ασφαλιστικÎÏ‚ εισφοÏÎÏ‚ με το εισόδημα, ζητώντας 20% των καθαÏών κεÏδών για την κÏÏια ασφάλιση, 6,9% για την υγεία, 7,1% για την επικοÏÏηση (αν Ï€ÏοβλÎπεται για το συγκεκÏιμÎνο επάγγελμα) και 4% για το εφάπαξ. ΔιατηÏεί τη φοÏολόγηση από το Ï€Ïώτο ευÏÏŽ. Μειώνει τον συντελεστή για τους Îχοντες τα χαμηλότεÏα εισοδήματα (από το 26% στο 22%) και τους αυξάνει γι’ αυτοÏÏ‚ που δηλώνουν ποσά άνω των 30.000 ευÏÏŽ ετησίως. Επίσης, αυξάνει την εισφοÏά αλληλεγγÏης. Î Î¿Ï Î¿Î´Î·Î³ÎµÎ¯ ο συνδυασμός αυτών των αλλαγών;
• Ο αυτοαπασχολοÏμενος με κÎÏδη Ïψους 15.000 ευÏÏŽ θα δίνει το 47% του εισοδήματός του για φόÏους και εισφοÏÎÏ‚, κάτι που σημαίνει ότι θα του απομÎνουν πεÏίπου 7.900 ευÏÏŽ καθαÏά.
• Ο αυτοαπασχολοÏμενος των 30.000 ευÏÏŽ θα αποδίδει στο κÏάτος επίσης το 47% του εισοδήματος και θα συμβιβάζεται με 16.000 ευÏÏŽ.
• Στις 60.000 ευÏÏŽ οι κÏατήσεις θα αντιστοιχοÏν στο 52% του καθαÏÎ¿Ï ÎµÎ¹ÏƒÎ¿Î´Î®Î¼Î±Ï„Î¿Ï‚, ενώ στις 120.000 ευÏÏŽ ο συντελεστής θα ανεβαίνει ακόμη πεÏισσότεÏο, στο 54%.
Τα τελευταία διαθÎσιμα στοιχεία του ΟΑΕΕ (αφοÏοÏν στο Ï„Îλος του 2015) αποτυπώνουν κατακόÏυφη μείωση στον αÏιθμό των ασφαλισμÎνων και μάλιστα επιταχυνόμενη. Το 2013, ο ΟΑΕΕ «Îχασε» 13.903 ασφαλισμÎνους (λόγω συνταξιοδότησης παλαιών ασφαλισμÎνων που δεν αντικαταστάθηκαν από νÎο...αίμα, καθώς και από διακοπÎÏ‚ επαγγελματικής δÏαστηÏιότητας). Το 2014, ο αÏιθμός των ασφαλισμÎνων μειώθηκε κατά 20.765 άτομα, το 2015 υπήÏξε μείωση κατά 26.340 άτομα, ενώ αποτυπώθηκε και μείωση στον αÏιθμό των νÎων ασφαλισμÎνων (σ.σ. αυτών που ασφαλίστηκαν για Ï€Ïώτη φοÏά μετά το 1993). Στο Ενιαίο Ταμείο ΑυτοαπασχολουμÎνων (όπου ασφαλίζονται μηχανικοί, γιατÏοί, δικηγόÏοι κ.λπ.) δεν παÏατηÏείται μείωση, καθώς σε αυτά τα επαγγÎλματα Ï€Î¿Î»Ï Î´Ïσκολα απεμπολοÏσε κάποιος την ιδιότητά του ακόμη και σε Ï€ÏοχωÏημÎνη ηλικία (σ.σ. συνολικά το ΕΤΑΑ διατηÏεί πάνω από 250.000 ασφαλισμÎνους). ΜÎνει να φανεί αν η σÏνδεση των εισφοÏών με το εισόδημα θα αλλάξει αυτήν την εικόνα.
www.e-forologia.gr 2016-05-09 09:13:35
Τελευταία Νέα
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:45
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:41
ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
https://www.e-forologia.gr/
2026-02-19 19:10:37
